משרד הבריאות תימחר מחדש 27 סוגי ניתוחים הנעשים בבתי החולים בישראל ובתשובה לפניית "דוקטורס אונלי" הודיע כי במהלך השנה הקרובה בכוונתו לעדכן עוד עשרות מחירים חדשים להליכים נוספים.
עוד בעניין דומה
ואדים פרמן, מנהל תחום תמחור באגף התכנון התקצוב והתמחור במשרד הבריאות, מסר כי מטרתו הראשית של המהלך הזה, בקונסטלציה של Diagnosis Related Group, היא לקצר תורים ולשפר את השירות הניתן בבתי החולים הציבוריים, בד בבד עם השגת שליטה גבוהה יותר, בקרה ויכולת מעקב אחר ההליכים שמתבצעים בהם.
בתשובה לסדרת שאלות שהפנה "דוקטורס אונלי" למשרד הבריאות ולמר פרמן, נמסרו התשובות הבאות :
- בעולם ההתחשבנות שבין קופות החולים לבין בתי החולים, קיימות שתי אפשרויות לחיוב: על-פי ימי אשפוז או על-פי מחיר הניתוח. הכוונה היא: כאשר החולה מגיע לניתוח וקיים מחיר עבור אותו ניתוח שיעבור, אזי בית החולים יחייב את קופת החולים שבה מבוטח המטופל, בעלות הניתוח שיבוצע באותו החולה.
אך אם אין מחיר לאותו ניתוח, אזי בית החולים יחייב את קופת החולים על-פי משך האשפוז שבגינו שהה החולה בבית החולים (שהרי קיים תעריף לכל יום אשפוז בבית חולים).
לדוגמא: אם חולה הגיע לניתוח כריתת כליה וכפועל יוצא מהניתוח שהה בבית החולים חמישה ימים, אזי אם במקרה לא היה לאותו ניתוח ספציפי מחיר במחירון משרד הבריאות, אזי בית-החולים יחייב את קופת החולים של אותו מטופל לפי החישוב הבא: חמישה ימי אשפוז כפול 2,000 ש"ח (מחיר יום אשפוז) = 10,000 שקל. אולם אם לכריתת כליה יש מחיר במחירון - אזי בין אם החולה שהה חמישה או 10 ימים בבית-החולים, זה יחייב את קופת-החולים רק במחיר הקיים במחירון משרד הבריאות.
- קופות החולים ומשרד הבריאות קיימו דיונים לגבי בחירת הניתוחים ששני הצדדים ביקשו שיתומחרו. "ניתחנו את המשמעות הפיננסית של הכנסת התמחורים החדשים הללו", נמסר ממשרד הבריאות. "הפער בין התקבול עד היום שאותו קיבלו בתי החולים, לבין מה שהם עתידים לקבל עמד על 45 מיליוני ש"ח. "כלומר – גילינו כי למעשה עד כה היה תת-תמחור של הניתוחים וכולו נעשה מצד בתיה"ח. לכן, מהיום, לאחר הכנסת המחירים החדשים, בתי החולים לא אמורים להפסיד כשהם מבצעים את הניתוחים לאחר שאלו תומחרו מחדש".
במצב העניינים כיום כללי ההתחשבנות דוחקים בבתי החולים למשך אשפוז ארוך יותר, שמשמעותו פחות מיטות פנויות, פחות ניתוחים המבוצעים באותן מחלקות ותורים ארוכים יותר . זאת, לעומת מצב שבו יש לבתי החולים תמריץ כספי לפנות מיטות. "לכן אנו צופים קיצור בתורים לניתוחים אלו", נמסר ממשרד הבריאות.
- על השאלה כיצד שומרים על איזון במערכת הציבורית, כאשר מגדילים את צד ההוצאות ב-45 מליוני ש"ח, השיב מנהל תחום התמחור במשרד הבריאות:
"מעת לעת, על בסיס תקופתי, מחירון משרד הבריאות מקודם באחוז מסוים (בד"כ כתלות בתעריף יום אשפוז). לשם הכנת הרשימה החדשה של תעריפי הניתוחים, נבחרו מספר ניתוחים שעליהם הסכימו הצדדים שהם לא יקודמו חד פעמי באותו אחוז הנ"ל. בכך יצרנו את המקורות כספיים שהיו דרושים לשם שמירת האיזון במערכת. כלומר, כנגד אותו פער של 45 מיליוני ש"ח (בין התקבול עד היום לבין המחירים החדשים) - אי הקידום של אותן פעולות, הוא זה שיצר את המקורות הכספיים".
לעניין חיזוקה של הרפואה הציבורית – באמצעות התמחור החדש – הסביר פרמן כי עיקר יתרונה של הרפואה הפרטית על זו של הציבורית הוא בכך שזמן ההמתנה לניתוחים מסוימים (בעיקר אלו הסובלים מתת-תמחור) קצר משמעותית בבתי החולים הפרטיים בהשוואה לאלו המשתייכים למערכת הציבורית.
"לכן, כאשר אנו מתמחרים עתה את הניתוחים הללו - ובצורה נכונה – נוצר מצב שלמעשה מערער את יתרון זה", אמר פרמן, "בנוסף, סביר להניח שגם לאחר אי קידומם של חלק מהניתוחים, לא הפכנו אותם לניתוחים לא כדאיים, אולם מאידך נוספו למערכת 27 ניתוחים כדאיים. כך, בסיכומו של יום, המערכת הציבורית יוצאת להערכתנו לדרך חדשה עם פחות עיוותי תמחור".
להלן רשימת 27 הניתוחים שתומחרו מחדש (בעמודה משמאל) בהשוואה לתמחור הקיים כיום: